Trainen in Nederland

Wij trainen de honden van begin oktober tot eind april, als de temperaturen het toelaten. Boven de 15 graden wordt er met de honden niet gelopen. Dit om de honden te beschermen tegen oververhitting. De honden zullen altijd blijven lopen en het is de taak aan de musher (menner) om de honden in de gaten te houden zodat ze niet te ver gaan. Ongeveer anderhalf uur voor de training geven wij een soep van water en een beetje vlees zodat de honden genoeg vocht binnen hebben. Dit is belangrijk om te kunnen sporten en tevens zorgt het ervoor dat ze onderweg niet in plassen duiken.

Na het trainen als we terug zijn krijgen de honden na ongeveer 45 minuten eten, dit bestaat uit brokken, vlees, supplementen en een beetje water om de brokken te weken. Het voordeel van weken is dat de vitaminen meteen binnen komen via het vocht. Na ongeveer 1,5 uur krijgen de honden te drinken maar meestal drinken ze dan zeer beperkt. Dit is waarschijnlijk anders dan hoe de meeste honden gevoerd worden, maar dit is (denken wij) het beste voor sporthonden. Omdat de hond na het lopen niet meteen water krijgt moet de hond zich zelf herstellen en met herstellen bedoel ik dat de tong zo snel mogelijk binnensmonds moet zijn. Als je de hond meteen water geeft koelt de hond te snel af met als gevolg dat het bloed veel dikker wordt wat je juist bij herstellen niet wil hebben. Als je op deze manier water geeft kunnen de honden beter tegen warme temperaturen en dus kunnen ze beter werken.Tekst hier invullen...

Voorbereiding

Voor het trainings seizoen begint testen wij de honden op giarda om zeker te zijn dat de honden vrij zijn om zo optimaal te kunnen trainen. Preventief geven wij tegen giarda 3 keer per jaar Panacure. Giardia is een groot probleem binnen de (slede)hondenwereld, helaas is niet iedereen even strikt met behandelen. De omvang van het probleem wordt ook niet goed genoeg onder de aandacht gebracht. Bijna alle honden hebben giarda, maar een huis hond heeft er bijna nooit last van. De sporthonden hebben last van deze darmparasiet omdat er altijd een optimale inspanning van ze verwacht wordt. Als de darmen niet goed werken kan ook niet alle voeding goed opgenomen worden. Dit zorgt langzaam voor een steeds slechtere weerstand.

​Om optimaal te trainen is het algemene gestel van de honden heel belangrijk. Daarom gaan wij voor het seizoen van start gaat met de honden naar de chiropracticus om alle botten en gewrichten weer op de juiste plek te zetten. Alle blokkades worden weggehaald zodat de honden hun spieren en gewrichten optimaal kunnen gebruiken.

Als we jaarlingen hebben worden er eerst foto's gemaakt van de polsen en heupen om zeker te zijn dat de honden gezond en geschikt zijn om te sporten.
Wij zelf hebben nog nooit grote blessures gehad bij de honden, maar het kan natuurlijk altijd eens voorkomen, waar gewerkt word kunnen ongelukken gebeuren.

De honden lopen voor het seizoen begint op een speciale loopband die voor ons door HF Mills is ontwerpen. Deze loopband is het neusje van de zalm er kunnen twee honden naast elkaar gezet worden die op een aparte loopband lopen. De band moeten de honden uit hun eigen laten bewegen en kunnen dus ook zelf stoppen. Uiteraard zitten er noodstoppen op en een rem zodat de hond zich nooit kan bezeren .Onder de loopband zitten er twee veren die automatisch meeveren zodat de klappen worden opgevangen en dus geen belasting is voor de schouderbladen en andere gewrichten.

De loopbanden kunnen ook een berg na bootsen om de hoek aan te passen waar de honden op lopen zodat het lijkt dat de honden een berg op lopen . Dit is een perfecte manier om kracht op te bouwen.

Het grote voordeel van de loopband is dat ik bij het begin van het seizoen kan zien hoe ver de honden fit zijn. Doordat ze op de loopband lopen kan ik alle gegevens uitlezen bijv. snelheid maar ook vermogen als ik deze vergelijkt met het jaar eerder dan heb je een indicatie hoe ver de hond conditioneel er voor staat. De loopband is geen vervanging van de training die wij doen in het bos maar een stukje extra gereedschap te voordelen van de hond.

Oktober

Wij beginnen in oktober met trainen dit doen wij 5 keer per week, tussen de 4 en 5 km.

We trainen in blokken van 1 dag lopen, 1 dag rust, 1 dag lopen, 1 dag rust, 2 dagen lopen. We trainen dan zwaar met een quad van 160 kilo met mij erop om de spieren van de honden op te bouwen. De snelheid die ik ongeveer aanhoud is tussen de 20 en 23 kilometer per uur maar het belangrijkste is dat de honden hard trekken, de snelheid komt later wel. De honden lopen altijd in galop voordat de honden moe zijn stoppen we even en geven ze soms wat water waarna ze weer verder kunnen in galop. Al moet ik onderweg 10 keer stoppen de honden moeten altijd in galop lopen.

De maand oktober staat dus in het teken van kracht en spier opbouw.
De supplementen die wij extra geven in de maand oktober zijn Exceed van Palamountains om de spier opbouw sneller te laten verlopen, echter door dat de spier opbouw veel sneller gaat krijg je ook last van meer afvalstoffen om dit te verkomen geven wij een Tonic die er voor zorgt dat de afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd zodat de hond veel sneller hersteld, dit alles is op natuurlijke basis! De tonic bevat voornamelijk aminozuren die zijn de bouwstoffen van alle eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor de groei, behoud en vernieuwing van je spierweefsel en organen.

Deze Exceed is voor ons een wondermiddel en dit middel was voor ons de eerste ontmoeting met Palamountains en nooit meer zullen wij veranderen van merk.

November

In november trainen we 5 keer per week tussen de 6 en 7 km.

De honden laten we alleen in galop lopen en soms trainen we een keer tussendoor met onze lichte kar om steeds meer op snelheid te trainen.

Voor dat de honden in draf gaan omdat ze moe zijn stoppen wij een minuut, geven ze even wat water en gaan dan weer in galop verder.

De karrenwedstrijden die we in november en december lopen gebruiken we als training. We kunnen dan zien hoe onze honden lopen ten opzichte van andere teams en of ze de afstand tussen de 6 en 8 km al in galop aan kunnen zonder te stoppen. De honden geven wij voldoende rust want als de hond met spierpijn moet lopen heeft de hond er logischerwijs niet heel veel zin meer in, dus is het belangrijk om een goede tussenweg te vinden.

Als je met verzuurde spieren blijft doortrainen, loop je een verhoogde kans op langdurige spierstijfheid en blijvende spierschade.

De maand november staat dus in het teken van spier opbouw maar ook al een beetje in het teken van snelheid.

December

In december trainen we 5 keer per week tussen de 8 en 15 km. De trainingen zijn alleen maar in galop met een lichte kar, de honden moet dan van A naar B in galop zonder stoppen zo trainen wij ook de long inhoud en proberen de honden zo klaar te stomen dat ze het volhouden met zo'n laag mogelijk hart ritme.

Hoe beter de hartlongfunctie bij de honden des te efficiënter de zuurstoftoevoer naar je spieren tijdens de trainingen. Hoe beter de zuurstoftoevoer, des te meer melkzuur er kan worden verbrandt en des te minder melkzuur zich kan ophopen in de spieren. De maand december staat dus in het teken van snelheid.

Januari & Februari

Januari en februari zijn de sneeuw maanden waar wij al de trainingen voor gedaan hebben in regen, storm en vooral heel veel blubber. De honden zijn nu optimaal in conditie en daarom geven wij weer een kuur panacur tegen de giarda dit doen wij 3 keer per jaar preventief omdat wij het altijd krijgen op de wedstrijden van andere deelnemers, omdat helaas niet iedereen er iets tegen doet blijft dit een terugkerend "probleem".
Omdat de honden op het randje lopen hebben de honden heel veel last door de giarda, bij een huishoud zal dit niet hele grote problemen veroorzaken maar bij onze honden kost dat 50 % van hun kunnen. Wij zien dit als groot probleem in de (slede)hondenwereld en zijn erg verbaasd dat er niet actiever iets aan gedaan wordt.

​De sneeuw wedstrijden zijn meestal in de 6 honden klasse, meestal is de trail om en nabij de 14 km, waar de honden van A naar B in volle galop lopen en met gemak snelheden kunnen behalen van dik boven de 30 kilometer gemiddeld per uur. Om een wedstrijd te kunnen winnen moet je ongeveer een gemiddelde halen van 32 kilometer per uur.

De honden trainen in deze maand veel minder dan de andere maanden we hoeven de honden alleen maar fit te houden omdat de honden genoeg zijn getraind. In deze maanden geven wij supplementen voor na de wedstrijd die zijn meestal in de trant van druivensuiker zonder eiwit! Tevens worden de honden gemasseerd om zo de afvalstoffen sneller af te voeren.

De honden hebben in deze maanden meer voeding nodig omdat de honden tijdens wedstrijden en trainingskampen in de auto slapen en zich zelf warm moeten houden en dit kost uiteraard meer energie, natuurlijk krijgen ze wel stro in hun hok maar doordat ze in de auto slapen verbruiken ze meer als dat ze thuis doen in hun warme mandjes.

De maanden januari en februari staan in het teken van de wedstrijden we trainen nu nog maar 2 keer per week, de supplementen die we gebruiken voor de wedstrijden zijn alleen voor het herstel omdat de wedstrijden meestal meerdere dagen achter elkaar zijn.